Werkstraffen belagers doodgeschoten Ondieper

JustitieDrie Utrechtse broers die in maart in de wijk Ondiep de later door een agent doodgeschoten 54-jarige Rinie Mulder in elkaar sloegen, zijn gisteren door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen. De 17-jarige Akif M. kreeg 60 uur werkstraf. De 22-jarige Serdar M. en de 28-jarige Serkan M. moeten beiden 100 uur werkstraf verrichten. Een vierde verdachte (18) werd vrijgesproken.

Mulder was na een middagje voetbal en aansluitend kroegbezoek op weg naar huis met een voetbalmaat. Een groep van zo'n acht voornamelijk jongens van Turkse komaf veroorzaakte voor zijn deur aan de Boerhaavelaan overlast. Toen Mulder daar iets van zei, ontstond ruzie. De vrijgesproken 18-jarige jongen belde daarop de oudere broers van Akif M. Toen die arriveerden sloeg de vlam helemaal in de pan.

Over en weer vielen klappen, zelfs de zwangere dochter van een voetbalvriend van Mulder kreeg enkele rake stompen. De rechter achtte bewezen dat Mulder en zijn vriend door de veroordeelden in elkaar zijn geslagen en geschopt terwijl ze op de grond lagen. De Utrechter wist zijn belagers uiteindelijk met een honkbalknuppel te verjagen. Zijn vrouw belde de politie.

Toen de politie arriveerde ging het helemaal mis. Een politieman voelde zich bedreigd omdat Mulder met een mes stond te zwaaien en schoot hem dood. Hierna ontstonden grootschalige rellen in de wijk Ondiep. De dagen daarop werd de wijk hermetisch afgesloten met hekken. Die bleven zes dagen staan. De schietende agent wordt verdacht van doodslag. Of hij wordt vervolgd voor de dood van Rinie Mulder hangt af van de uitkomst van een gerechtelijk vooronderzoek.