Najib en Claudia op VARA-vrijdagavond

Icoon TelevisieNajib Amhali en Claudia de Breij domineren vanaf 16 november de VARA-vrijdagavond op Nederland 3. Rond 21.00 uur begint Amhali dan met zijn nieuwe programma Najib Wordt Wakker.

Drie kwartier later neemt De Breij het stokje over met haar nieuwe show Thank God It's Friday, meldde de omroep†vandaag op de presentatie van zijn nieuwe programmering. In het sketchesprogramma van Najib Amhali krijgt de Nederland 3-kijker acht weken lang toegang tot de slaapkamer van deze cabaretier. Ontwaakt hij uit een nachtmerrie, een vrolijke droom of door een telefoontje uit Marokko? Dat is telkens de kern van het programma. ''Samen met zijn maatjes Peter Heerschop, Han RŲmer en Viggo Waas verkent Najib op vrolijke associatieve en directe wijze thema's als sport, religie en reizen'', aldus een woordvoerder.

Thank God It's Friday kijkt terug op de voorbije week. Claudia de Breij vindt dat Nederland niet langer zomaar het weekeinde in kan worden gestuurd. ''Een week is immers niet ťcht achter de rug wanneer ze niet op de juiste manier is afgerond'', oordeelt de programmamaakster. ''Wat hebben we deze week echt niet mogen missen? Waar moeten we ons zeker nog een oordeel over vormen? Over welke zin en onzin moet hoogstnodig nog een hartig woordje worden gesproken?'' Op deze vragen hoopt ze vanaf 16 november antwoord te geven.

Kerstrevue
Een oudjaarsconference was er altijd al en een nieuwjaarsconference kennen de tv-kijkers ook al een tijdje. Maar komende kerst gaan Mike Boddť en Thomas van Luyn dan eindelijk een kerstrevue maken. Holiday Dansers zijn van de partij en een ''virtuele sneeuwstorm van humor, muziek en dans'' dendert op een van de kerstdagen de huiskamers binnen, beloven de VARA-mensen.

Vanaf november wordt de nieuwe dramaserie Stellenbosch (VARA, VPRO en NPS) uitgezonden die zich zowel in Zuid-Afrika als Nederland afspeelt. De serie draait rond de Nederlandse familie Keppel die zich in de jaren '60 vestigde in Zuid-Afrika om wijn te verbouwen.

De twaalfdelige reeks Deadline is een spannende actiethriller over een speciaal antiterreurteam die een ''haast onzichtbare strijd'' moet voeren tegen terroristen. Hoofdrollen zijn er voor onder anderen Alwien Tulner, Derek de Lint en Betty Schuurman. De serie is vanaf 19 januari te zien via Nederland 1.

In januari presenteren VARA TV Magazine en De Wereld Draait Door de verkiezing van Het TV-Moment Van Het Jaar. De makers beginnen al vanaf september met het selecteren van de inzendingen. Dat gaat via de website www.tvmomentvanhetjaar.nl.

Dit najaar bestaat het spel Per Seconde Wijzer veertig jaar. De eerste aflevering van deze VARA-kennisquiz was te zien op 7 oktober 1967 en werd gepresenteerd door Berend Boudewijn. Na een onderbreking van een aantal jaren nam Kees Driehuis in 1989 de presentatie over. Dit najaar is er een aantal jubileumuitzendingen, uitmondend in een finale. De winnaar ontvangt 40.000 gulden, met een knipoog naar de start van deze show. Toen werd immers nog in guldens uitbetaald.


Najib Wordt Wakker