Wilders schrikt van 177 Amsterdamse nationaliteiten

PolitiekKamerlid Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid is geschrokken over het bericht dat er in Amsterdam mensen uit 177 verschillende landen wonen.

Samen met zijn partijgenoot Sietse Fritsma vraagt hij aan de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Wonen, Wijken en Integratie of die zijn mening delen ''dat het volstrekt onwenselijk is'' dat Amsterdam zoveel nationaliteiten herbergt. Wilders en Fritsma wijzen erop dat ''de smeltkroes New York'' er maar 150 telt. De Kamerleden willen weten of de drie ministers hier actie tegen gaan ondernemen.

Ook vinden de PVV'ers het ''volkomen onwenselijk'' dat meer dan 123.000 Amsterdammers een dubbele nationaliteit hebben. Ze vragen aan de ministers of zij van plan zijn de Rijkswet op het Nederlanderschap zodanig aan te passen dat het aantal mensen met een dubbele nationaliteit niet nog verder zal toenemen.

De Amsterdamse zender AT5 verbaast zich over de vragen. Zo vraagt de zender zich af waarom New York in Wilders' ogen wel een smeltkroes is, en waarom daar in Amsterdam geen sprake van zou mogen zijn. Wilders meldt trouwens ook niet waarom het ''onwenselijk'' is dat er 177 nationaliteiten in onze hoofdstad wonen.

Overigens zijn er volgens de VN 192 verschillende landen. Amsterdam zou dus nog maar 15 nationaliteiten 'missen' om alle landen binnen haar gemeentegrenzen te hebben, zo meldt Radio 538 vanmiddag. Onder meer Liechtenstein en Tuvalu zijn niet vertegenwoordigd.

Met dank aan yup voor de submit.