'Stroom doodsbedreigingen voor ex-moslim Jami'

Icoon BinnenlandsEhsan Jami, voorzitter van het comité voor ex-moslims, heeft gisteren tientallen doodsbedreigingen gekregen. Dat zei zijn adviseur, wetenschapper en publicist Afshin Ellian. ''De telefoon stond roodgloeiend'', aldus Ellian vandaag.

Jami is zaterdag in zijn woonplaats Voorburg mishandeld door drie mannen van allochtone afkomst. Het was al de derde keer in korte tijd dat het 22-jarige raadslid van de PvdA in Leidschendam-Voorburg werd belaagd. Jami kwam enkele maanden geleden in het nieuws omdat hij een comité wil oprichten voor afvallige moslims. De jonge PvdA'er wordt inmiddels extra beveiligd.

Zijn adres en telefoonnummer zijn onlangs op internet gepubliceerd. ''In een reactie op de website van GeenStijl is een link naar een islamitische site (ThaBaat.net) geplaatst, met daarop Jami's gegevens. Dat heeft geleid tot een stroom aan bedreigingen'', aldus Ellian.

Behalve doodsbedreigingen zijn volgens de Iraniër ook Arabische gebeden door de telefoon geschreeuwd. ''En soms hoorde Jami alleen 'Allah Akbar'. 's Ochtends had hij mijn voicemail ingesproken, helemaal in paniek. De politie heeft hem gevraagd aangifte te doen, zodat ze strafrechtelijke middelen hebben om de bedreigingen te onderzoeken'', volgens Ellian.

Het telefoonnummer van Jami is inmiddels afgesloten. Waar het PvdA-raadslid momenteel verblijft, mag Ellian niet zeggen. ''Dat is levensgevaarlijk. Maar hij is in ieder geval veilig.''

De politie Haaglanden, dat een speciaal team heeft voor bedreigingen aan het adres van politici, houdt zich volgens een woordvoerster momenteel met de zaak-Jami bezig.


Ex-moslim Ehsan Jami