'Jongeren weten te weinig van democratie'

Minister Guusje ter HorstEen kwart van de kiesgerechtigden tot 25 jaar weet niet dat de gemeenteraad en Provinciale Staten door de bevolking gekozen worden, voor de Tweede Kamer weet 13 procent van de ondervraagde jongeren dat niet.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) vindt dat de kennis van jongeren over de democratie tekortschiet, concludeert ze op basis van een onderzoek dat ze zelf heeft laten uitvoeren. Veel jongeren weten ook niet goed hoe de scheiding van de machten van Tweede Kamer, regering en rechters in elkaar steekt.

Jongeren geven de democratie een rapportcijfer van 6,2. Ruim 80 procent vindt dat ze democratisch genomen besluiten moeten respecteren. Ook vindt een ruime meerderheid dat de overheid vrijheden mag inperken om de veiligheid van de gehele bevolking te vergroten.

Maar een meerderheid is ook van mening dat de eigen vrijheid er niet bij in mag schieten als je rekening houdt met een ander. Ter Horst noemt dat zorgelijk, ook omdat ruim de helft van de ondervraagden de stelling onderschrijft dat 'niemand het recht heeft mij voor te schrijven wat ik moet doen of laten'.

De minister heeft onder meer besturen van politieke partijen, het Instituut voor Publiek en Politiek en de Kiesraad gevraagd wat ze aan de kennis en de houding van de jongeren kunnen doen.