'Links' vond Hamas belangrijker dan mensenrechtenactivisten'
Het overleg met de activisten vond plaats in de Nederlandse ambassade in Damascus. Ormel zegt dat de mensenrechtenactivisten de nodige risico's hadden genomen om naar de ambassade te komen. De CDA'er noemt het ''stijlloos'' dat vervolgens Mariko Peters (GroenLinks), Harry van Bommel (SP) en Martijn van Dam (PvdA), na een uur vertrokken naar een door Peters gearrangeerde afspraak met Hamas-kopstuk Ghazi Hamad van de als terroristenbeweging gekenschetste groepering.
Van Baalen zegt dat het trio niet alleen de mensenrechtenactivisten heeft ''geschoffeerd'' door eerder weg te gaan en tijdens hun korte aanwezigheid te bellen en te sms'en, maar ook Nederland ''te kijk heeft gezet''. In allerlei Syrische kranten werd namelijk gesteld dat 'de Nederlandse Kamerdelegatie' met Hamas had gesproken. Het drietal zelf zegt met Hamas te hebben gesproken om een compleet beeld te verkrijgen en omdat die beweging ''een sleutelrol speelt''.
Premier Jan Peter Balkenende zei afgelopen weekend het te betreuren dat er een gesprek met Hamas heeft plaatsgevonden. CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken gaf eerder al aan fel tegenstander te zijn van dergelijke contacten.