Amsterdam CS toch niet beginpunt HSL

Icoon VervoerDe reizigers die via de HSL naar Parijs willen, moeten vanaf 2012 niet op Amsterdam Centraal, maar op station Amsterdam Zuid instappen. Dat heeft de NS besloten. Het ministerie van Verkeer dacht dat Amsterdam Centraal het begin- en eindpunt zou blijven. Maar als de zuidas in 2012 opgeleverd wordt, zullen de treinen niet verder rijden dan station Amsterdam Zuid.

Dat houdt dus in dat passagiers uit Brussel of Parijs die naar het centrum van Amsterdam willen, op station Amsterdam Zuid moeten overstappen op de metro. Volgens de NS kunnen vele kostbare minuten worden gewonnen als de treinen niet meer over het trage traject langs de Lelylaan hoeven te rijden. Verder blijkt ook dat de Thalys tot 2012 alleen stapvoets door de tunnel onder het Groene Hart kan rijden.

De tunnel is zo stoffig dat het zicht nog minder dan vijf meter is. Het lukt de ventilatoren niet om het stof weg te zuigen. Zolang de treinen nog niet met een veiligheidssysteem zijn uitgerust moeten de machinisten op eigen zicht en stapvoets door de tunnel rijden. Dat kan nog vijf jaar duren.

HSL: Hele Slome Lijn