CIA probeerde Castro te vermoorden

Icoon BuitenlandsDe Amerikaanse inlichtingendienst benaderde de maffia in de jaren zestig om de Cubaanse president Fidel Castro te laten vermoorden. Dit moest gebeuren in een ‘gangster-achtige actie’. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde CIA-documenten, die ongeveer 25 jaar intern beleid blootleggen.

De CIA werkte in het begin van de jaren zestig samen met twee van de meest gezochte criminelen van de Verenigde Staten om de moord op Castro te beramen. De Amerikaanse regering mocht absoluut niets van deze operatie afweten. Een van de twee gangsters dacht dat het gebruik van wapens een probleem kon vormen en stelde daarom voor een krachtige pil in Castro's eten of drinken te doen.

Uiteindelijk werden zes dodelijke pillen gegeven aan een Cubaanse functionaris die in financiŰle moeilijkheden verkeerde en die toegang had tot de Cubaanse president. Na verscheidene mislukte pogingen werd hij bang en trok zich terug. Een andere kandidaat heeft daarna ook verscheidene keren geprobeerd, maar wederom zonder ‘succes’.

Familiejuwelen
De documenten staan bij de CIA bekend als de 'familiejuwelen'. Honderden pagina's over onder meer pogingen tot moord, spionage en ontvoeringen van de dienst of uit naam van de dienst zijn onthuld voor de gewone burger.

De documenten verschaffen ook details over het testen van drugs als LSD op burgers zonder hun medeweten, het afluisteren van Amerikaanse journalisten en het bespioneren van activisten.

De organisatie het Nationale Veiligheidsarchief had de documenten opgevraagd. "Dit zijn de belangrijkste CIA-officieren die een confessie afleggen en zeggen: Vergeef me Heer, want ik heb gezondigd", aldus de directeur van Het Veiligheidsarchief, Thomas Blanton.