Vrouw verliest zaak tegen Postcode Loterij

Icoon JustitieDe werkwijze van de Postcodeloterij hoeft niet te worden aangepast. Volgens de rechtbank in Amsterdam worden mensen zonder lot niet onrechtmatig betrokken. Een echtpaar uit het Brabantse Heusden had de zaak aangespannen. Zij vielen vorig jaar buiten de prijzen, omdat ze geen lot hadden gekocht. Acht buren mochten 13,9 miljoen euro verdelen.

Het echtpaar vond dat de loterij aan emotionele chantage doet, want mensen kopen loten omdat ze bang zijn dat hun buurman wint. Ook zijn ze te kijk gezet als 'verliezers', vinden ze.

De rechtbank stelde dat nadrukkelijk wordt betwist dat er sprake zou zijn van inbreuk op het privéleven van de klagers. Wel meende de rechter dat door de loterij een tegenstelling kan worden gecreëerd binnen een kleine gemeenschap als Heusden.

De Postcodeloterij hoopt dat er nu weer aandacht komt voor het "zegenrijke" werk van de loterij voor goede doelen. "Wij hopen dat mevrouw De Gier nu alsnog oog wil hebben voor de zegenrijke aspecten van de Nationale Postcode Loterij, vooral daar waar het gaat om de steun aan zoveel goede doelen op het gebied van mens en natuur", staat in een verklaring.


Helène deed in NOVA huilend haar verhaal.

Met dank aan bennootje, luciferhout, KRIBBET, Sikusal, Zon, crusher77 en Saryon voor de submit.