'Amsterdamse agenten door Marokkaanse jeugd bedreigd'

Icoon PolitieAgenten in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer worden al jaren in hun vrije tijd uitgescholden, achtervolgd en lastiggevallen door Marokkaanse jongeren uit die buurt, die maandag in een brief juist klaagden over intimidatie en discriminatie door de politie.


"Agenten werden na diensttijd opgewacht door Marokkaanse probleemjongeren". Dat zegt PVV-Kamerlid Hero Brinkman, zelf voormalig politie-inspecteur in Amsterdam. Hij reageert hiermee op een gisteren uitgelekte brief aan burgemeester Job Cohen van Amsterdam, ondertekend door bijna 70 Marokkaanse jongeren. Daarin beweren de jonge Marokkanen dat ze stelselmatig door de Amsterdamse politie worden beledigd, mishandeld en gediscrimineerd. Ook zou de politie onnodig boetes uitschrijven en fysiek geweld gebruiken tegen jongeren van Marokkaanse afkomst.

Brinkman wil dit "eenzijdige beeld" bijstellen en heeft daarom Kamervragen aan minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) gesteld. Zo wil hij van Ter Horst weten hoeveel 'klagers' zelf in de afgelopen vijf jaar in aanraking zijn geweest met de politie. Hij wijst er ook op dat politiemensen zelf al jarenlang door 'Marokkaanse straatterroristen' worden bedreigd. Volgens de PVV'er werden verschillende agenten van het politiebureau aan de Admiraal de Ruyterweg na diensttijd opgewacht door Marokkaanse probleemjongeren. Privé auto's werden bekrast en agenten kregen thuis intimiderende telefoontjes. Volgens Brinkman is het bureau al lange tijd ernstig onderbezet en heeft het korps een tijd lang aangestuurd op sluiting ervan.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt in Het Parool dat er dergelijke incidenten zijn geweest: "Ook onlangs is er een voorval geweest. Toen en nu is daar actie op ondernomen. Er is een handvol aanhoudingen verricht".

Met dank aan Aka-Zigor voor de herschreven submit.