KNVB praat met premier over WK 2018

Icoon VoetbalDe Nederlandse voetbalbond (KNVB) zal zich binnenkort uitlaten over de definitieve kandidaatstelling voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Harry Been, algemeen directeur van de bond, en voorzitter Jeu Sprengers bezoeken op 5 juli premier Jan-Peter Balkenende.

"In dat gesprek willen we ons plan voorleggen. De financiële steun van de overheid is belangrijk in deze", liet Been in een reactie weten. Mocht Balkenende positief reageren op het voorstel, dan is de kans groot dat Nederland zich, samen met België, kandidaat zal stellen voor dit mondiale toernooi. Eerder lieten onze Zuiderburen namelijk al weten dat ze dit plan zagen zitten. Ook de KNVB heeft geen twijfels meer. "Formeel moeten we nog een besluit nemen, maar alle tekenen wijzen in de goede richting."

In 2000 waren Nederland en België ook al verantwoordelijk voor het Europees kampioenschap voetbal. Been fungeerde toen, samen met Alain Courtois, als toernooidirecteur. "De Belgen vragen steeds aan ons hoe de situatie ervoor staat. Zij zijn veel enthousiaster. De overheid heeft al 500.000 euro toegezegd. In Antwerpen is door Courtois zelfs al een speciaal kantoor geopend voor het WK. In Nederland is de houding anders. Bij ons vinden sommige politici zelfs dat landen blij moeten zijn dat ze naar Nederland mogen komen. Zo werkt het niet."

In 2011 zal de wereldvoetbalbond (FIFA) beslissen waar het WK van 2018 gehouden wordt. "We moeten dus redelijk snel zijn met de kandidaatstelling", liet Been weten. "De kans is aanwezig dat Europa in 2018 weer aan de beurt is, hoewel ook Azië met het ingevoerde roulatiesysteem een optie is."

Het komende wereldkampioenschap voetbal wordt in Zuid-Afrika gehouden. Vier jaar later zal Brazilië als gastheer gaan fungeren. Been: "Engeland heeft zich als enige Europese land al officieel aangemeld voor het WK in 2018. Nederland en België hebben in 2000 bewezen een toernooi ook prima met z'n tweeën te kunnen doen."

In 2005 organiseerde Nederland het WK voor spelers onder de twintig jaar, wat toen onder leiding van Been stond. In juni wordt het wereldkampioenschap voor spelers onder de 21 georganiseerd. Ook van dit evenement is Been toernooidirecteur.
Met dank aan whiteman voor de submit.

Kijk voor meer voetbalnieuws op de FOK! Voetbalmanager!