Felle strijd om hoge woontoren ArenA

Icoon BinnenlandsDe directies van het stadion Amsterdam ArenA en de meubelboulevards in de buurt zijn fel tegen de plannen van de gemeente om een woontoren pal naast het stadion te bouwen. Volgens de gemeente moet de woontoren met een hoogte van 150 meter de hoogste van de stad worden en de op één na hoogste van Nederland.

Er wordt gevreesd voor grote overlast van extra grote windsnelheden die de woontoren zal veroorzaken. Het waait er nu altijd al en volgens directeur Henk Menkerink van de ArenA zal de windsnelheid dan minstens met een derde toenemen. Ook is hij bang dat de bewoners van de woontoren zullen klagen over geluidsoverlast van het stadion, waardoor het programma beperkt zou moeten worden.

Het bouwen van de toren kost honderd miljoen euro. Menkerink: "Die toren is een prestigeobject geworden, maar zal een zeer negatieve bijdrage leveren aan de prestige van dit gebied."

Maar wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) weigert de bouwplannen te wijzigen. Hij wijst erop dat het stadsbestuur al 'vijf, zes jaar geleden' besloot tot de bouw van woningen. "Die toren gaat er gewoon komen."