Voorhoeve: missie in Uruzgan niet verlengen

Icoon OorlogOud-minister van Defensie Joris Voorhoeve†vindt dat Nederland de missie in Afghanistan niet moet verlengen.†De voormalig VVD-bewindsman†waarschuwt deze week in het weekblad Vrij Nederland voor ''een missie zonder einde'' als Nederland geen duidelijke grenzen stelt aan de aanwezigheid in Uruzgan.

De aanwezigheid van Nederland in Uruzgan duurt tot augustus 2008, maar het kabinet heeft al laten weten deze zomer te besluiten of de missie verlengd wordt en daarbij niets uit te sluiten. Internationaal staat Nederland onder druk langer te blijven omdat niemand staat te trappelen de taken van Nederland in Uruzgan over te nemen.

Voorhoeve ziet daarin een gevaar. ''Als andere landen hun verantwoordelijkheid niet nemen komt Nederland in Uruzgan in de klem, net als indertijd in BosniŽ.'' De oud-minister doelt op het drama van Srebrenica in 1995, toen hij minister was. Juist toen Voorhoeve na veel moeite aflossing had gevonden voor Dutchbat in BosniŽ, zetten de ServiŽrs hun aanval in.

Daarom moet Nederland in Voorhoeves ogen nu de poot stijf houden als het om aflossing gaat. ''Als we niet nķ duidelijk maken dat de bondgenoten niet eindeloos op ons kunnen rekenen, gaat het mis. Dan wordt het een missie zonder einde.'' Andere landen dreigen door hun 'afwentelmentaliteit' dan gebruik te maken van de Nederlandse bereidwilligheid. ''We moeten niet weer het slachtoffer worden van ons idealisme.''


Joris Voorhoeve