Jochie van 11 achter radicale internetsite

Icoon BinnenlandsEen 11-jarig jongetje uit Amsterdam heeft een radicaal-islamitische website opgezet. De jongen was een leerling van de Huizingaschool, waar hij in groep 8 zat. Hij zette de website samen met enkele fundamentalistische ooms op.

De jongen gedroeg zich in de klas ook steeds radicaler over bijvoorbeeld het eten van varkensvlees. De betrokken juf wist zich geen raad met de situatie, omdat ook de andere leerlingen beÔnvloed werden.

De school zocht contact met het Steunpunt Radicalisering, waarna de moeder van de jongen op school is uitgenodigd voor een gesprek. Dit heeft gewerkt en de jongen gedraagt zich beter in de klas. De website is uit de lucht gehaald.

De Huizingaschool gaat, net als twee andere basisscholen in de buurt, een community-center herbergen. Hierin komen onderwijs, buurthuis en zorg (Jeugdzorg) onder ťťn dak. Zo hoopt men situaties als deze in de toekomst te kunnen voorkomen.

Omdat het voorval niet op zichzelf staat in de wijk, is een deskundige aangesteld op het gebied van radicalisering. Ook worden jongerenwerkers en imams getraind om radicalisering te signaleren en hoe ze daarmee moeten omgaan.

Met dank aan Longmen voor de submit.