Pakkans voor bellen in auto gaat omhoog

Icoon TelecomVerkeersofficier Koos Spee wil dat mensen die niet hands-free zitten te bellen, sneller een boete krijgen. De pakkans voor bellen in de auto moet volgens hem omhoog. Ondanks het feit dat 468.000 mensen al op de bon geslingerd zijn, ziet hij nog te vaak dat mensen met de telefoon aan het oor zitten. "De mensen hebben slecht geleerd van het verbod. Het moet een keer afgelopen zijn. Overigens adviseer ik automobilisten ook het handsfree bellen achterwege te laten. Zet dat ding gewoon eens uit."

Het eerste jaar na de invoering in maart 2002 kregen 25.000 bellers in de auto een bekeuring, in 2006 was dat aantal gegroeid tot 117.000. Gemiddeld zijn dat ruim 250 bonnen per dag over de hele periode. Spee noemt dat 'niet heel veel, maar ook niet niks'. "Je moet meewegen dat het arbeidsintensieve bekeuringen zijn. De politie moet de overtreder staande houden. Dat kost al gauw tien minuten. Elektronisch handhaven zoals bij te hard rijden kan nog niet." In totaal leverde de boetes zestig miljoen euro op.

Spee vindt dat bellers nu nog te vaak 'bijvangst' zijn voor de politie. Ze worden betrapt bij controles op snelheid of het dragen van gordels. Hij werkt aan een gerichtere aanpak. "Ik verklap nog niets. Maar in dat soort dingen zijn we zijn heel creatief", zegt Spee.

Dit jaar nog moeten zijn nieuwe plannen praktijk worden.

Met dank aan Dior.sun voor de submit.