Clericus Cup: Katholiek Voetbal

Icoon VoetbalMen zegt wel eens dat in Italië slechts twee zaken echt serieus worden genomen. De katholieke kerk en voetbal. Reden genoeg voor het Vaticaan om zich ook maar eens te mengen in de meest gespeelde sport ter wereld, en dus organiseerden ze hun eigen toernooi: De Clericus Cup.

Zestien teams bestaande uit priesters, paters, en missionarissen uit de gehele wereld komen in Rome tezamen en spelen wedstrijden op een veld vlakbij de St. Pieterskerk. De teams komen onder andere uit Mexico, Brazilië, de Verenigde Staten, Rwanda, Nieuw-Guinea en uiteraard uit Italië zelf.

Voor de aftrap van de eerste wedstrijd herinnerde Cardinaal Pio Laghi de spelers er nog wel even aan dat ze onder een van de heiligste bouwwerken ter wereld spelen, en dat ze zich dus goed moesten gedragen. Desondanks waren de spelers serieus zodra de fluit klonk en de wedstrijd begon.

De eerste wedstrijd was tussen een team bestaande uit Brazilianen van de Gregoriaanse Universiteit, en een team dat bestond uit spelers uit diverse landen uit Afrika, Azië en Latijns Amerika gevormd door het Collegio Mater Ecclesiae, een katholiek College in Rome. De Brazilianen bleken te sterk voor het team van Mater Ecclesiae, en wonnen de eerste wedstrijd met maar liefst 6-0.

De regels voor de Katholieke variant zijn iets anders dan normaal voetbal. Zo is de wedstrijd slechts 1 uur met twee helften van 30 minuten, en kan er naast de traditionele rode en gele kaarten ook een blauwe kaart worden getrokken welke een suspensie van 5 minuten inhoudt.



Een gebed voor de aftrap.