Nieuwe technologie spoort leugens in e-mails op
Het systeem werkt via andere wegen dan de traditionele leugendetectors aangezien e-mails geen hartslag of lichaamstemperatuur hebben. Deze versie van de leugendetector werkt met woordgroepen en woordpatronen die volgens de wetenschappers aangeven dat de tekst niet op waarheid berust.
Een paar opmerkelijke vondsten zijn al gedaan tijdens het onderzoek. Zo blijkt dat hoe langer de e-mail is, des te groter de kans op leugens is. Een mogelijke verklaring wordt gegeven door onderzoeksleider Jeff Hancock, hij zegt: "mensen die liegen zijn er vaak op uit om een zo geloofwaardig mogelijk verhaal te vertellen, daardoor voegen zij vaak veel details toe".
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat mensen in een kwart van de sociale contacten niet de volledige waarheid vertellen. Hancock ziet voor zijn technologie voldoende praktische toepassingen. Zo zouden werkgevers kunnen nagaan of hun personeelsleden echt ziek zijn, of dat ze het zomaar uit hun duim zuigen en kunnen deze zelfde werkgevers sollicitatiebrieven nalopen op leugens. Wie weet zou deze techniek zelfs gebruikt kunnen worden om liegende gebruikers op FOK! op te sporen.
Met dank aan eu-Robert voor de submit.