Borstvergroting met stamcellen

Japanse wetenschappers zijn erin geslaagd de borsten van vrouwen te vergroten met behulp van stamcellen. Ze haalden in 2004 bij 38 vrouwen stamcellen uit hun eigen lichaamsvet, vermengden deze met gewone vetcellen en injecteerden alle cellen in de borsten. Stamcellen kunnen tot verschillende weefsels uitgroeien, waaronder borstweefsel.

Het was al mogelijk borsten te vergroten met behulp van eigen lichaamsvet, maar dat was van tijdelijke aard. De Japanse artsen van de Universiteit van Tokio stellen dat hun techniek ''blijvende resultaten'' geeft met een meer ''natuurlijke look'' dan borsten die vergroot zijn met implantaten.

De bijwerkingen zijn vooralsnog nihil, maar de effecten op lange termijn moeten nog onderzocht worden. De wetenschappers denken dat binnen 5 jaar de techniek binnen de plastische chirurgie gemeengoed kan worden..

Met de techniek kunnen bestaande borsten met maximaal een halve maat worden vergroot en de vrouw moet over voldoende lichaamsvet beschikken. Wie het grotere oppompwerk wil, blijft op implantaten aangewezen.