'Bos wilde GroenLinks niet in kabinet'

Fractieleider Femke Halsema van GroenLinks beschuldigt PvdA-leider Wouter Bos ervan haar partij bewust buiten de kabinetsformatie te hebben gehouden. ''Bos wist dat wij bereid waren aan te schuiven als de ChristenUnie buiten de deur werd gezet'', zegt ze donderdag in de Volkskrant.

''Maar hij wilde de enige linkse partij zijn. Bos gunde het ons niet in de zon te staan. Hij verkoos de ChristenUnie boven GroenLinks.'' Halsema reageert hiermee op de aanhoudende kritiek uit haar partij dat ze te vroeg zou hebben afgehaakt bij de formatie.

Ze zei in december daarvoor ''op dit moment'' niet beschikbaar te zijn en geen rol te zien voor haar partij. Volgens europarlementariŽr Joost Lagendijk beging ze daarmee ''een strategische blunder''. Ook onder anderen senator Platvoet heeft soortgelijke kritiek geuit.

De woordvoerder van Halsema wijst erop dat de beslissing om buiten de formatie te blijven is genomen in samenspraak met de fracties van GroenLinks in europarlement en senaat. Hij verwacht tijdens een partijcongres in Utrecht zaterdag geen breed verzet tegen Halsema. Wel zal er met steun van het partijbestuur een motie worden aangenomen om de verkiezingscampagne te evalueren.

De woordvoerder van Bos zegt in een reactie dat ''Halsema blijkbaar zo onder druk staat in haar partij dat ze aan geschiedvervalsing begint te doen''.