'Joker' kan opnieuw een identiteitsbewijs aanvragen

Nadat gisteren het 'Joker'-identiteitsbewijs van FOK!ker Oversight (Robert Coleman) ingenomen was, gaf hij al aan dat hij een nieuw identiteitsbewijs ging aanvragen met een soortgelijke foto en een soortgelijke levensovertuiging. FOK! vroeg de gemeente Hellevoetsluis vandaag om commentaar en men gaf aan dat het in principe nog steeds mogelijk is om een identiteitsbewijs aan te vragen met een foto met schmink op en een hoed op.

Woordvoerster Desna Troost van de gemeente Hellevoetsluis meldde desgevraagd aanvankelijk dat Oversight enkel een identiteitsbewijs krijgt wanneer hij ongeschminkt en zonder pet het gemeentehuis binnenkomt. De reden hiervoor is omdat hij op zijn identiteitskaart anders door het leven gaat dan in het echte leven. Hij dient er "normaal" uit te zien. Na enig doorvragen bleek het in principe echter wel mogelijk te zijn om een identiteitsbewijs te krijgen met schmink en een hoed op. Als men kan aantonen dat dit hoort bij een levensovertuiging staat de wet het toe om ook op die manier op het ID-bewijs te staan. Aangezien levensovertuigingen van de ene dag op de andere dag kunnen veranderen en er verder geen normen gespecificeerd zijn waarop een levensbeschouwing beoordeeld dient te worden, betekent dit dat Oversight in principe, met een goed verhaal, dezelfde exercitie kan herhalen en een identiteitsbewijs kan aanvragen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt desgevraagd in een reactie dat het de uitgifte van de vorige identiteitskaart ziet als een "alleenstaand incident" en dat het nog wacht op het feitenrelaas van de Gemeente Hellevoetsluis rondom de uitgifte van het identiteitsbewijs van Oversight. Het ministerie heeft een nieuwsbrief de deur uit doen gaan richting alle gemeenten met daarin een toelichting op de regels voor pasfoto's. Wat het ministerie betreft zijn de normen voor het bepalen van iemands geloofsovertuiging op dit moment duidelijk genoeg. "Anders zouden er wel meer mensen zijn die dit deden."

De uitspraken van Oversight zijn in onderstaand interview, dat FOK! met hem had vlak na zijn aankomst gisteravond op Schiphol, terug te zien: