Grote sierpijlen gaan als raket over de toonbank

Het zwaardere siervuurwerk, dat dit jaar voor het eerst legaal in Nederland mag worden verhandeld, verkoopt als een tierelier. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en de vuurwerkimporteurs verwachten dat voor miljoenen euro's meer dan vorig jaar aan vuurwerk de lucht in gaat.

Leo Groeneveld, woordvoerder van de vuurwerkimporteurs, zei donderdag dat de branche verwacht circa 10 procent meer te verkopen in vergelijking met vorig jaar. Dat betekent dat mensen voor in totaal 55 tot 60 miljoen euro aan knallers, siervuurwerk en pijlen inslaan. De RND gaat iets verder en schat dat het wel eens 70 miljoen euro zou kunnen worden, aldus een woordvoerder.

De verwachte groei van de verkoop komt volgens importeurs en detailhandel door de versoepeling van de regels voor onder meer cakeboxen (siervuurwerk) en Chinese rollen (knalvuurwerk). Dit jaar is het voor het eerst legaal om met oud en nieuw rollen met een lading van maximaal 2500 gram af te steken.

De vuurwerkverkoop is donderdag begonnen. Op basis van de voorverkoop, onder meer via internet, verwacht de RND dat veel handelaren zaterdag uitverkocht zullen zijn. De voorverkoop is dit jaar voor een groot deel via internet gebeurd. Volgens de RND is voor de komende jaarwisseling ongeveer drie keer zoveel als vorig jaar via elektronische weg besteld.



Chinese rol (legaal tot 2,5 kilo kruit)