Antillen weigeren reljeugd terug te nemen

Icoon Binnenlands De Nederlandse Antillen zullen op geen enkele manier meewerken aan het terugsturen van criminele Antillianen vanuit Nederland. Ook niet om probleemjongeren opnieuw op te voeden door middel van een 'sociale vormingsplicht'. Dat heeft de Antilliaanse minister van Onderwijs Omayra Leeflang in De Telegraaf gemeld.

Zij zei dat als reactie op een motie die in de Tweede Kamer is aangenomen. Die motie moet het mogelijk maken Antilliaanse probleemjongeren terug te sturen naar de Antillen. "Moreel incorrect", zo noemt de minister deze motie. Volgens haar lost het terugsturen van probleemjongeren niets op. "Het probleem wordt zo alleen verplaatst".

Het kabinet wil al langer dan de Kamer de mogelijkheid om Antillianen en Arubanen tussen de 16 en 24 jaar terug te kunnen sturen, als het deze jongeren ontbreekt aan toekomstperspectief in Nederland. De Raad van State, het hoogste staatsrechtelijk orgaan, heeft bepaald dat dit mogelijk is, mits er sprake is van "evident maatschappelijk ongewenst gedrag".