Oeso wil afschaffing hypotheekrenteaftrek

Icoon EconomieDe hypotheekrenteaftrek in Nederland moet volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) geleidelijk worden afgeschaft. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse rapport met economische vooruitzichten van de organisatie van dertig rijke landen.

Volgens de Oeso kan afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zorgen voor een vermindering van de druk op de huizenmarkt. De organisatie vindt verder dat Nederland meer moet doen om arbeidsongeschikten aan werk te helpen. Op dat vlak is er ,,geen verbetering'' zichtbaar, zo staat in een apart hoofdstuk van de halfjaarlijkse Economic Outlook.

De arbeidsmarkt als geheel trekt in Nederland aan, aldus de Oeso. De werkloosheid komt dit jaar uit op 4,9 procent, volgend jaar op 4,2 en het jaar daarop op op 3,1.

Nederland bevindt zich momenteel in een periode van economisch herstel. De eerste helft van dit jaar liet een groei zien van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is minder afhankelijk geworden van de export, aldus het rapport. De binnenlandse bestedingen dragen nu ook bij aan de expansie. Bovendien maken bedrijven meer winsten, waardoor ze makkelijker investeringen durven te doen.

De Oeso waarschuwt er in het rapport voor dat er rond het jaar 2008 zelfs oververhitting zou kunnen ontstaan. Dat is niet ondenkbaar als de lonen omhoog gaan en een nieuwe regering extra uitgaven doet. De ruimte die op de begroting ontstaat kan beter worden benut om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen, aldus de Oeso.