Verdonk wint van Rutte

VerkiezingenVVD-minister Rita Verdonk heeft bij de verkiezingen inderdaad meer voorkeurstemmen gehaald dan VVD-lijsttrekker Mark Rutte. Uit een eerder gehouden steekproef was al gebleken dat Verdonk waarschijnlijk populairder was dan Rutte.

De Kiesraad heeft vandaag bekend gemaakt dat op Verdonk 620.000 kiezers hebben gestemd en op Rutte 'slechts' 553.000. Het is de eerste keer in de historie van de verkiezingen dat een lijsttrekker minder stemmen krijgt dan een lager genoteerde.

Verdonk, op werkbezoek in Amsterdam, reageerde uitgelaten: ''Fantastisch! Ik ben er helemaal stil van. Trots. Zo'n reactie van de Nederlandse kiezer. Wat dit betekent voor het VVD-leiderschap? Ik ga dit eerst laten bezinken. Ik kom er wel mee naar buiten.''

D66
Bij D66 keert het prominente Kamerlid Bert Bakker (nummer 3 op de lijst) niet terug in de Kamer. Hij werd verslagen door nummer 6 van de lijst, de uit Turkije afkomstige Koser Kaya. Turkse organisaties hadden actie gevoerd op haar te stemmen omdat zij weigerde verantwoording af te leggen over haar standpunt inzake de Armeense genocide. Kaya kreeg ruim 34.000 stemmen.

De voorkeursdrempel voor kandidaten om op eigen kracht de Tweede Kamer in te komen, lag dit jaar op 16.397 stemmen. In totaal hebben 27 van de 150 kandidaten deze drempel gehaald. Zij stonden, behoudens Koser Kaya, echter allemaal al op een plek die binnen het aantal zetels lag welke hun partij haalde.

Ten slotte bleek dat EénNL, de partij van Marco Pastors en Joost Eerdmans, 3.000 stemmen te kort kwam voor een Kamerzetel.