Marijnissen: SP in 10 jaar de grootste

Icoon PolitiekOver tien jaar is de Socialistische Partij de grootste partij van Nederland. Partijleider en lijsttrekker Jan Marijnissen is er rotsvast van overtuigd. "Wij gaan de PvdA leegeten", zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. Bij de huidige verkiezingen ziet Marijnissen een verdubbeling van de huidige negen zetels in het verschiet. "Maar misschien zit er een verdriedubbeling in."

De SP-leider denkt de winst overigens niet alleen bij de PvdA weg te halen. "Wij trekken ook CDA'ers en VVD'ers die genoeg hebben van de liberale politiek van de laatste jaren." In 2010 kunnen de andere partijen niet meer om de SP heen, denkt Marijnissen. "Over vier jaar zitten we in de regering." Zelf zal Marijnissen, die sinds 1986 leider is van de SP en sinds 1994 in de Tweede Kamer zit, voorlopig nog geen afscheid nemen van de politiek. Zeker vier jaar, 'en misschien wel twaalf jaar' blijft de Ossenaar nog in Den Haag. Het liefste als Kamerlid, 'maar als de zaak het vereist' is hij bereid minister te worden.

In 2003 stond de SP ook hoog in de peilingen, maar kwam het uiteindelijk uit op negen zetels, eenzelfde resultaat als bij de verkiezingen van 2002. "Kiezers kozen in het stemhokje toen toch voor Bos, maar zijn in hem nu zo teleurgesteld dat ze het niet weer doen. Ze noemen Bos niet voor niets 'Marijnissen light'", zo hoopt de SP-voorman.

Met dank aan Kozzmic voor de submit.