Bos: linkse coalitie fantastische mogelijkheid

PvdA-leider Wouter Bos noemt een linkse coalitie met de SP en GroenLinks ''een fantastische mogelijkheid'' als zijn partij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november wint. Dat doet hij in een interview met het magazine van vakbond FNV Bondgenoten dat deze week verschijnt.

''We denken dat we kunnen winnen. En dan zou een linkse coalitie met de SP en GroenLinks een fantastische mogelijkheid zijn. De samenwerking ter linkerzijde is sterk verbeterd. Bij de vorige formatie was het regeren met het CDA of niet. Nu zullen we meer keuzes hebben. Maar laten we eerst winnen'', aldus de PvdA-leider.

Teleurgesteld
Bos kijkt met teleurstelling terug op de mislukte formatie van een kabinet CDA-PvdA in 2003. ''Als de PvdA had geregeerd, waren de lasten eerlijker verdeeld. Nu hebben de laagste inkomens het zwaarst te lijden gehad onder de economische crisis.''

Volgens de PvdA-leider wordt solidariteit sinds vier jaar Balkenende gezien als een kostenpost. ''Het wordt geassocieerd met gratis geld weggeven aan zielige mensen.''

Bos zijn doel is angst en onzekerheid in de samenleving weghalen. ''Samen de schouders eronder zetten. Want een samenleving die werkelijk samen leeft, is tot heel veel in staat.'' Hij zegt niet te geloven ''in het kweken van een angstcultuur, zoals de drie kabinetten Balkenende hebben gedaan''.

Zorgen
Balkenende toonde zich dinsdagavond in het tv-programma Het Elfde Uur verrast over de opstelling van Bos. Het perspectief van een links kabinet baart hem zorgen. Volgens de premier zal zo'n regering de veerkracht van Nederland aantasten.

Balkenende waarschuwde overigens de VVD dat met het CDA niet te praten valt over een aantasting van de vrijheid van onderwijs. Lijsttrekker André Rouvoet van de ChristenUnie deed dat dinsdag ook, naar aanleiding van uitspraken van VVD-minister Verdonk over het tegengaan van zwarte scholen.

Met dank aan Manchester voor de submit.