'Groot-Brittannië eerste doel al-Qaeda'

TerrorismeGroot-Brittannië is het belangrijkste doel geworden van al-Qaeda. Het islamitische terreurnetwerk heeft zich met succes gehergroepeerd en is nu een grotere bedreiging dan ooit tevoren.

Dat stellen niet bij name genoemde hoge functionarissen bij antiterreurdiensten in het Britse dagblad The Guardian van donderdag. Al-Qaeda heeft zijn activiteiten in Pakistan hervat, ondanks de al meer dan vier jaar durende militaire campagne van westerse landen om het netwerk uit te schakelen.

In die jaren kreeg het netwerk meer samenhang en kan het rekenen op een regelmatige toestroom van vrijwilligers, aldus de betrokkenen. Zij hebben naar eigen zeggen toegang tot de meest recente en gedetailleerde informatie.

Het begin
De aanslagen van 7 juli 2005 op het openbaar vervoer van Londen waren in de ogen van de extremisten ''nog maar het begin'', stelt een anonieme hooggeplaatste bron. ''Al-Qaeda ziet het Verenigd Koninkrijk als een enorme mogelijkheid om levens te vernietigen en de autoriteiten in verlegenheid te brengen.''

Groot-Brittannnië wordt gezien als een makkelijker doel voor al-Qaeda dan andere landen, onder meer vanwege de historische banden met Pakistan. Tienduizenden mensen reizen jaarlijks tussen beide landen.

Extremistische groepen in Groot-Brittannië zouden zich in toenemende mate structureren. Ze bestaan meestal uit een leider, een aantal vrijwilligers en een kwartiermaker die verantwoordelijk is voor het verkrijgen van wapens en training.