Uitslag Bulgarije - Nederland

Icoon Nederlands ElftalNederland heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije, op een kletsnat veld in Sofia, met 1-1 gelijk gespeeld.

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Ondanks het zeer natte veld, was Oranje veel in balbezit. Het eerste echte schot op het Bulgaarse doel was in de vijfde minuut, maar het schot van Van Persie kon door keeper Ivankov worden gepakt. In de zesde minuut was er een kans voor Kuyt na een pass van Van Bronckhorst, maar bij de kans blesseerde de spits zich aan zijn linkerenkel. De blessure leek echter mee te vallen en hij kon verder spelen.

In de elfde minuut van de wedstrijd was het Bulgarije dat op voorsprong kwam. Petrov kon alleen op Van der Sar af en schoot de bal in de kort hoek. Naast de achterstand was er nog meer pech voor Nederland: De blessure van Dirk Kuyt was toch te ernstig om mee door te spelen, en hij moest worden vervangen door Ryan Babel. In de jacht op de gelijkmaker was er behalve Bulgarije nog een tegenstander: het erg natte veld, waardoor er flink wat valpartijen plaatsvonden.

In de achttiende minuut was er een kans voor Robben, maar de bal ging voorlangs. Vier minuten later schoot Van Persie de bal op de lat. Oranje begon aan een offensief, en was in het tweede deel van de eerste helft de betere ploeg, met onder meer kansen voor Robben en Sneijder, maar doelman Ivankov hield zijn doel schoon. In de 38e minuut was het bijna 1-1, toen een schot van Landzaat niet werd verdedigd, en de bulgaren het geluk hadden dat de bal niet in het doel ging. In de 42e minuut was er nog een kans van Van Persie op een pass van Babel, maar Ivankov kon de bal net over het doel tikken.

Net na rust leek het 1-1 te worden, maar de goal van Babel werd wegens buitenspel afgekeurd door de Noorse scheidsrechter. Nederland begon de tweede helft erg dominant, met veel balbezit, maar echte kansen waren er niet. Bulgarije probeerde er uit te komen, maar de schoten op het doel van Van der Sar waren niet gevaarlijk. In de 61e minuut was het dan toch 1-1. Een schot van Van Persie ging via de binnenkant van de paal het Bulgaarse doel in. Twee minuten later leek diezelfde Van Persie de 2-1 binnen te schieten. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat Van Persie een overtreding zou hebben gemaakt.

Nederland bleef het doel van Ivankov bestoken, met kansen voor onder meer Babel, Sneijder en Ooijer. Van Persie kreeg in de 72e minuut wederom een kans, maar door een slaande beweging van zijn tegenstander werd hij tegen de grond gewerkt. Hij kon, na te zijn verzorgd, wel verder spelen. Naarmate de wedstrijd op zijn eind liep, liet Oranje toch wat gaten vallen, waardoor Bulgarije een aantal maal gevaarlijk kon worden, maar dankzij Van der Sar bleef het doel leeg.