'Stemcomputers zijn af te luisteren'

De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl zegt de computers ''af te kunnen luisteren''. Wanneer dat daadwerkelijk het geval is, dan komt het stemgeheim in gevaar en dus ook het gebruik van de huidige stemcomputers.

In de kieswet staat dat het stemgeheim van de kiezer gewaarborgd moet zijn. De criticasters van de stemcomputer beweren een uitgebrachte stem tot een afstand van 30 meter op te kunnen vangen.

Rob Gonggrijp van de actiegroep zegt in dagblad Trouw vandaag: ''Wij luisteren het radiosignaal van het beeldscherm af. Als de partij waarop de kiezer stemt op het beeldscherm verschijnt, maakt dat geluid. De databurst, een krakende ruis, is per partij verschillend. Met een simpele scanner pikken we dat op. De stem werd op een TomTom weergegeven. Dat kan ook met een andere computer, maar een Tomtom heeft een handig stekkertje en kan het mooi visueel weergeven.''

CDA
Vooralsnog is alléén een stem op het CDA op te vangen. Dat komt door de 'è' in de partijnaam Christen Democratisch Appèl. Het accentteken zit niet standaard op het beeldscherm en moet uit puntjes worden opgebouwd en dat genereert een makkelijk te herkennen signaal. Gonggrijp verwacht dat binnenkort ook stemmen op andere partijen kunnen worden opgevangen.

Het bedrijf dat stemcomputers produceert, Nedap, zegt de kwestie te zullen onderzoeken. Volgens Hans van Wijk van Nedap kan het lek met een paar eenvoudige tegenmaatregelen gedicht worden. Welke maatregelen dat zijn, weigert hij te vertellen. ''Dan blijven we aan de gang, we willen geen wapenwedloop.''