CDA en PvdA gelijk in peiling

Icoon VerkiezingenIn de wekelijkse peiling van de Politieke Barometer voor het tv-programma NOVA zijn het CDA en de PvdA voor het eerst in drie jaar even groot. Voorheen was de PvdA (veruit) de grootste partij van Nederland in de peiling, maar de laatste tijd naderde de twee elkaar al.

Het CDA komt nu net als de PvdA uit op 43 zetels. In vergelijking met vorige week wint het CDA 4 zetels. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 haalde de PvdA 42 zetels en het CDA er 44. Een zelfde soort nek-aan-nekrace ligt nu dus in het verschiet

De gunstige boodschap van Prinsjesdag legt het CDA duidelijk geen windeieren. Anders is dit voor de VVD. Als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, zou de VVD 27 zetels halen. Vorige week waren dat er nog 31.

De SP staat deze week op 17 zetels (8 meer dan in 2003); GroenLinks haalt nu 8 zetels (een winst met 2 in vergelijking met vorige week). De som van de linkse partijen komt uit op 68 zetels; die van VVD en CDA op 70.

De ChristenUnie zou 6 zetels halen en D66 en de SGP ieder 2. De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders staat op één zetel. Ook nieuwkomer EénNL van Marco Pastors zou één zetel halen. De Partij voor de Dieren komt net tekort voor een zetel.

-
De zetelverdeling is hier op een geordende manier na te lezen.