Bush: Amerika zal Bin Laden vinden

De Amerikaanse president George Bush heeft maandag op de vijfde verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 gezworen Osama bin Laden te zullen oppakken. ''Amerika zal je vinden'', zei hij vanuit het Witte Huis in een een toespraak tot het Amerikaanse volk. Hij riep zijn landgenoten op tot eenheid en omschreef het gevecht tegen terrorisme als ''een strijd voor beschaving''.

Osama bin Laden en zijn netwerk al-Qaeda waren verantwoordelijk voor de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. Een derde gekaapt passagierstoestel stortte neer in Pennsylvania. Door de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen om het leven. De Amerikanen jagen sindsdien op de leider van al-Qaeda. Bush zei dat het Amerikaanse leger hierin zal slagen ''hoe lang dit ook mag duren''.

Volgens de president is de strijd tegen het terrorisme een strijd voor de beschaving. ''Wij vechten om de manier van leven genoten in vrije staten te behouden.'' Volgens hem gaat het om ''de beslissende ideologische strijd van de 21e eeuw''. Hij waarschuwde de bevolking dat het conflict zich nog maar in een beginstadium bevindt.

Hij riep zijn landgenoten op om als een man achter deze strijd te gaan staan. ''De oorlog is nog niet over. Het winnen van deze oorlog vergt de vastberaden inspanningen van een vereende natie. Dus moeten we onze meningsverschillen opzij zetten en samenwerken om deze uitdaging van de geschiedenis aan te kunnen. We zullen onze vijanden verslaan.''