'Top al-Qaeda achter plan opblazen toestellen'

Icoon TerrorismeDe top van de terreurorganisatie al-Qaeda was direct betrokken bij de onlangs verijdelde plannen om vliegtuigen op te blazen tijdens vluchten tussen Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten.

Het brein achter het plan was de vermeende nummer drie van de terreurgroep, Abu Faraj al-Libbi. Dat heeft de Pakistaanse krant The Dawn bericht op basis van een bron bij de Pakistaanse inlichtingendienst.

Direct na de bekendwording van het verijdelde complot zijn zowel in Groot-BrittanniŽ als Pakistan arrestaties verricht. Al-Libbi zit al sinds mei 2005 in Pakistaanse hechtenis. Hij wordt verdacht van het beramen van zeker twee moordaanslagen op de Pakistaanse president Pervez Musharraf.

Volgens de bron van de krant was er nog geen sprake van een "uitvoeringsfase" van de plannen om toestellen met vloeibare explosieven op te blazen.

De krant stelt ook dat de arrestatie van ene Rashid Rauf in Pakistan binnen 48 uur leidde tot de golf van arrestaties in Groot-BrittanniŽ. Rauf geldt als de hoofdverdachte van het team dat de aanslagen moest gaan uitvoeren. Hij zou connecties hebben met radicale groepen in Groot-BrittanniŽ en contacten hebben met al-Qaeda in Afghanistan.