[update] Bram Som wint 800 meter op EK Atletiek

Icoon SportBram Som is in het Zweedse GŲteborg verrassend Europees kampioen geworden op de 800 meter bij de mannen. Hij is daarmee de eerste Nederlandse Europees kampioen sinds Gerard Nijboer in 1982. Som liep een tijd van 1.46,56. Het zilver ging naar de Luxemburger David Fiegen, brons was er voor Sam Ellis.

De Nederlander wist in een erg spannende finale in de laatste meters vanuit de binnenkant van de baan naar het goud te lopen. Hij werd daarbij geduwd door een tegenstander en liep kort buiten de baan. Mogelijk wordt er nog protest aangetekend tegen de uitslag.

Eerder op de dag werd Luc Krotwaar knap vierde bij de marathon. Krotwaar bouwde zijn race goed op en leek nog op brons af te stormen. In de slotfase bleek de Spanjaard Rey met 7 seconden voorsprong echter toch net iets te sterk. Hij werd derde. Eerste bij de marathon werd Stefano Baldini en de tweede plaats was voor Viktor RŲthlin.

Omdat ook Kamiel Maase (negende), Sander Schutgens (19de) en Hugo van den Broek (22ste) het prima deden, werd Nederland derde in het landenklassement op de marathon. De bijbehorende bronzen medaille was er overigens geen van de EK, maar ťťn van de Europa Cup omdat de EK geen officieel landenklassement kent.

Update 15.55 uur
Letland heeft protest aangetekend tegen de overwinning van Bram Som. Volgens de Letten heeft Som geduwd toen hij binnendoor kwam. De jury gaat zich over het protest buigen. De prijsuitreiking is uitgesteld.

Som reageerde laconiek op het protest: "Ach, dat is de 800 meter. Dat is altijd duwen en trekken. Ik moest een stap buiten de baan doen, maar ik ben niet bang voor een diskwalificatie."

Update 17.21 uur
Het protest van de Letten is officieel afgewezen door de jury. Bram Som mag zich Europees kampioen noemen.

Zie voor meer nieuws FOK!sport!