Duizenden dode vissen bij Barendrecht

Icoon BinnenlandsIn de Gaatkensplas bij Barendrecht drijven duizenden dode vissen. De vissen zijn gestorven door zuurstoftekort veroorzaakt door het warme weer. Zondag zullen het waterschap en de brandweer maatregelen treffen om het zuurstofgehalte weer op peil te brengen.

Zondagmiddag zal de brandweer een waterscherm aanbrengen in de plas. Daarna wordt er vers water vanaf een hoogte het meer ingespoten. Op die manier neemt het vallende water zuurstof mee dat vervolgens in het meer terechtkomt.

In de Gaatkensplas mag niet worden gezwommen. Het werd in 2003 aangelegd als recreatiegebied. Volgens het waterschap Hollandse Delta hebben nieuwe watergebieden vijf jaar nodig om een evenwicht tussen planten, dieren en water te bereiken. Tot die tijd kan de natuur situaties als de hitte van de afgelopen dagen niet zelf oplossen en daarom worden nieuwe plassen regelmatig doorgespoeld met water uit de Oude Maas. Vanwege de hoge concentraties blauwalg is dit in de afgelopen weken minder gebeurd.

Vissterfte door het warme weer kan op meerdere plaatsen in Nederland voorkomen, maar normaal gesproken herstelt het biologisch evenwicht zich daarna vanzelf.