Omstanders bedreigden ambulancepersoneel

Icoon BinnenlandsNadat een man zondag vlakbij de Entrepotbrug in Amsterdam een hartaanval had gekregen, bedreigden en hinderden familieleden van de man het toegesnelde ambulancepersoneel. De situatie liep dusdanig uit de hand dat de GGD na het incident aangifte bij de politie heeft gedaan van vernieling van ťťn van de ambulances.

De familie viel het ambulancepersoneel aan omdat ze in hun ogen niet op tijd ter plaatse waren. Volgens een woordvoerder van de GGD waren de ambulances binnen zeven minuten op de plek waar de man de hartaanval kreeg. Dit is een normale aanrijtijd voor ambulances. De woordvoerder kan nog wel enigszins begrip opbrengen voor de familie. "Men wil natuurlijk dat de hulpverlening binnen een minuut ter plaatse is. We hebben echter niet om elke hoek een ambulance klaarstaan."

Het ambulancepersoneel werd dusdanig gehinderd dat uiteindelijk politie en brandweer eraan te pas moesten komen om de omstanders uit de buurt te houden. Toen pas konden de hulpverleners gaan doen wat ze moesten doen. Ook later in het ziekenhuis was het weer raak. De familieleden maakten weer stampij, waarschijnlijk omdat het ziekenhuispersoneel niets meer kon doen. De man is aan de hartaanval overleden. De GGD kan niet zeggen of de man het had overleefd als het ambulancepersoneel niet was tegengehouden.

De De Entrepothaven en Entrepotbrug, slingerend over het water
De Entrepothaven en Entrepotbrug, slingerend over het water

Met dank aan NordicBlue, Schepseltje, Beuzebelder en Aka-Zigor voor de submit.