Spanje begint vredesoverleg met ETA

Icoon Buitenlands De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero is begonnen met vredesoverleg met de Baskische terreurbeweging ETA (Euskadi Ta Askatasuna). De ETA heeft drie maanden geleden een permanent staakt-het-vuren afgekondigd. ETA probeerde vroeger door terroristische aanslagen een autonoom Baskenland te forceren.

De strijd van ETA heeft na 38 jaar meer dan achthonderd mensen het leven gekost. ETA heeft er echter niets mee bereikt. Catalonië heeft wel een vergaande vorm van autonomie gekregen. ETA probeert nu op dezelfde vredige manier als Catalonië een autonoom Baskenland na te streven. Het is de eerste keer dat de Spaanse regering een autonoom Baskenland overweegt.

Baskenland De oppositieleider Mariano Rajoy van de centrumrechtste Volkspartij staat niet achter de besprekingen. Hij wil eerst dat de ETA geheel ontmanteld wordt voordat er gesprekken kunnen beginnen over een autonoom Baskenland.

Naast Catalonië zijn er in Europa steeds meer voorbeelden van regionalisme. Zo hebben Schotland, Wales en Noord-Ierland hun eigen volksvertegenwoordiging gekregen. In België hebben Vlaanderen en Wallonië hun eigen parlement. In Italië is het omgekeerde zichtbaar: onlangs werd een wet voor meer regionale invloed verworpen.