Zomerkamp voor extreemrechtse jeugd

De politieke partij Nieuw Rechts van de Rotterdammer Michiel Smit gaat samen met het activistische Platform de Krijger een zomerkamp organiseren voor extreemrechtse jongeren. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag op basis van informatie van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst). De jongeren leren op het kamp hoe ze zich ''actiever kunnen verzetten'' tegen de staat. Ook krijgen de cursisten een week lang trainingen in nationalisme, vaderlandse geschiedenis en hoe te demonstreren. Ook zal gepleit worden vóór wapenbezit en het recht op zelfverdediging.

Het kamp wordt volgende maand gehouden in Noord-Frankrijk. Volgens de AIVD grijpt Nieuw Rechts de onvrede onder rechtse jongeren aan om actief nieuwe leden te werven. Geworven zou worden in onder meer neo-nazistische kringen. De veiligheidsdienst wil niet zeggen of ze de deelnemers aan het kamp in de gaten zal houden. ''Het zijn natuurlijk geen frisse jongens, maar tot nu bewegen ze zich binnen de democratische grenzen. De vraag is: wanneer overschrijden ze die?'', aldus een woordvoerster.

'Politiek talent'
Michiel Smit verwacht zo'n twintig jonge deelnemers te kunnen klaarstomen in rechtsradicaal gedachtegoed: ''Na terugkomst in Nederland is het de bedoeling dat de cursisten gedreven onze ideeën gaan uitdragen.'' Hij hoopt op nieuw politiek talent.

Hoogleraar strafrecht Theo de Roos ziet in de kampen ''overeenkomsten'' met huiskamerbijeenkomsten van radicale moslims: ''We hebben het ook hier over fundamentalistisch gedachtegoed. Het groepsproces versterkt het gevaar. Deze jongens zien zichzelf als de uitverkorenen, de voorlopers. Zij zullen straks zelf willen rekruteren, precies zoals radicale moslims dat ook doen.'' Volgens Roos zouden de AIVD en justitie er goed aan dit scherp in de gaten te houden. Strafbaar is het echter niet om de bijeenkomsten te houden, want dan moet eerst worden aangetoond dat er wordt aangezet tot haat of opruiing.