Nieuw EU-verdrag nodig voor uitbreiding

Icoon Europa Een verdere uitbreiding van de Europese Unie na de toetreding van Roemenië of Bulgarije volgend jaar is pas mogelijk na de invoering van een nieuw EU-verdrag. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso gezegd. Hij weet nog niet hoe zo'n nieuw EU-verdrag eruit moet gaan zien, maar het moet de problemen met de besluitvorming op gaan lossen. De besluitvorming is lastiger geworden nu de EU meer lidstaten heeft.

Barroso wil de 'nadenkperiode' verlengen met een jaar. Hij wil dat politici nog een jaar te tijd krijgen om na te denken hoe het nu verder moet met de EU na het Nederlandse en Franse 'nee' tegen de Europese grondwet. Het Europees Parlement wil ook een jaar langer 'nadenktijd'.

Dit betekent dat Kroatië in ieder geval tot 2009 moet wachten voordat het kan toetreden tot de EU. Barroso denkt dat in 2009 een nieuw verdrag klaar kan zijn, die de bestuurlijke organisatie van de EU hervormt. Turkije zal nog veel langer moeten wachten, zeker tot 2015. Mocht er geen nieuw verdrag komen, dan zullen deze landen niet kunnen toetreden.

Barroso wil niet praten over de discussie rondom de vestigingsplaats van het Europees Parlement, dat op en neer reist tussen Brussel en Straatsburg. Het debat hierover is door het Europees Parlement aangezwengeld. Een aantal leden van het Europees Parlement heeft een burgerpetitie online gezet, waar Europese burgers kunnen stemmen over de kwestie. Overigens heeft deze petitie zonder de Europese grondwet wettelijk geen kracht. De Tweede Kamer wil dat premier Jan Peter Balkenende morgen en overmorgen op de EU-top van de leiders van de lidstaten de kwestie van het Europees Parlement opnieuw bespreekt.

De zitting in Straatsburg kan alleen opgeheven worden als de staatshoofden van alle lidstaten het daarover eens worden. Dat zal lastig worden, omdat Frankrijk veel waarde hecht aan de symbolische waarde van het Parlement in Straatsburg. Veel politici willen niet op de Franse tenen trappen na het Franse 'nee'.