Diskwalificatie finaliste Miss Marokko Nederland

Icoon ShowbizzEen dag voor de finale van de Miss Marokko Nederland verkiezing maakt de 21-jarige finaliste Yassmine al geen kans meer op de titel. De organisatie van de verkiezing heeft namelijk besloten de studente te diskwalificeren nadat ze vorige week in bikini had geposeerd in mannenblad Panorama.

Yassmine poseerde vorige week samen met de 18-jarige Jihad, die al in de voorrondes van de verkiezingen was afgevallen, in bikini voor Panorama. Op zich was dat nog niet zo erg, maar deze fotosessie had niet in verband gebracht mogen worden met de verkiezing, aldus de organisatie. Bij de Miss Marokko Nederland verkiezing vindt namelijk, uit respect voor de Marokkaanse cultuur, geen bikinironde plaats. In de bikini-shoot, die plaatsvond onder het mom 'Burka uit, bikini aan', werd Yassmine echter onder meer met een kroontje op haar hoofd gefotografeerd.

A. Sjouerman, jurylid bij de verkiezing, is woedend op verslaggeefster MylŤne de la Haye en fotograaf Ronnie Hertz van Panorama. "Yassmine is erin geluisd. Haar werd gevraagd mee te doen aan een badmodereportage", aldus het jurylid. "Zij heeft dat ook keurig bij de missorganisatie gemeld. Die gaf toestemming, zolang er maar geen link werd gelegd met Miss Marokko. (...) Toen Yassmine bij de fotograaf aankwam bleek plotseling dat de bikinireportage enkel en alleen draaide om de missverkiezing. Yassmine valt niets te verwijten, behalve dat ze niet is weggelopen. Dat was naiŽf. Heel sneu voor haar, maar de organisatie moest een lijn trekken."

De la Haye ziet dit toch heel anders en is zich van geen kwaad bewust. Volgens de verslaggeefster wist de in Den Bosch geboren Yassmine van het begin af aan dat de fotoreportage werd gemaakt met een knipoog naar het feit dat de bikinironde bij de verkiezing ontbreekt. "Het was een klein plaagtikje. Ik vond het namelijk belachelijk; een Miss-verkiezing zonder bikinironde! Dat is als een patatje zonder mayonaise en een biertje zonder schuim", zo zegt ze. "Dus ik dacht: 'We gaan een beetje treiteren en doen een bikinishoot met Marokkaanse meiden'. Ik heb Ronnie gebeld en die heeft twee meisjes geregeld."

"Yassmine had hartstikke veel lol en heeft geen moment overwogen om te stoppen. De diskwalificatie slaat nergens op. Ze is hťt perfecte voorbeeld van een Marokkaanse meid die het prima in Nederland rooit. Moslima die zich aan de regels houdt zoals de ramadan, maar daarnaast een hartstikke vlotte meid", aldus De la Haye.


Yassmine (rechts) in de Panorama (klik voor grote versie)


De finale van de verkiezing zal overigens gewoon doorgang vinden en vindt vandaag (vrijdag) plaats. Elf dames zullen in deze finale strijden om de titel Miss Marokko Nederland.

--
Op de site van Panorama valt een filmpje van de shoot te bekijken.