Verdonk stoort zich aan 'negatieve' Rutte

Rita Verdonk heeft moeite met de harde lijn die haar belangrijkste opponent Mark Rutte volgens haar voert in de strijd om het leiderschap van de VVD. Dat stelde de minister gisteren voor de camera van RTL Nieuws. In een interview dat plaatsvond tijdens een boottochtje van Muiden naar Almere laakte ze de 'negatieve toon' waarmee ze in de afgelopen weken bejegend is.

Verdonk memoreerde de campagne voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen, waarin de VVD vol in de aanval ging op de PvdA. "Je ziet het nu weer gebeuren met een negatieve lijn naar mij toe", stelde Verdonk. De harde toon in de gemeenteraadscampagne werd gekozen onder leiding van Rutte, die toen campagneleider was. De staatssecretaris van Onderwijs viel de afgelopen weken Verdonk aan op haar vermeende onduidelijkheid over onderwerpen als hypotheekrenteaftrek en vrijheid van onderwijs. Afgelopen zaterdag wreef Rutte Verdonk nog in dat zij bij de verkiezingen van 1994, nadat de toenmalige VVD-leider Bolkestein de minderhedenproblematiek op de politieke agenda had gezet, nog op de 'PvdA van Kok en Melkert' had gestemd.

De 40.000 VVD-leden mogen vanaf aanstaande woensdag bepalen wie bij de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2007 de lijsttrekker zal worden. Behalve Verdonk en Rutte is ook Kamerlid Jelleke Veenendaal kandidaat. Op 1 juni zal bekend worden gemaakt wie de winnaar is van de ledenraadpleging.