'Spitstarief OV vanaf 2009 10 procent hoger'

Icoon Vervoer Met het openbaar vervoer reizen tijdens de spitsuren zal vanaf 2009 gemiddeld tien procent duurder worden. Het reizen buiten de spits wordt echter twintig procent goedkoper. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau Hypercube in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De differentiatie in prijzen wordt mogelijk gemaakt door de invoering van de OV-chipkaart.

Door de spitsuren duurder te maken, hopen de OV-bedrijven de reizigers meer te spreiden over de dag. Dit zou dan weer leiden tot kostenbesparingen. Met strippenkaarten kon een dergelijk systeem nooit ingevoerd worden, en de NS kent momenteel alleen een kortingstarief voor na 9 uur 's ochtends.

De prijsverhoging voor de spits zal gepaard gaan met een verlaging van de prijs in de daluren, omdat de OV-bedrijven hebben beloofd de invoering van de chipkaart niet te gebruiken voor prijsverhogingen. De door het onderzoeksbureau berekende twintig procent korting is gebaseerd op het feit dat er in de daluren minder mensen reizen dan in de spits.

Of de maatregel een groot effect zal hebben, betwijfelt het onderzoeksbureau. "Uit onderzoek blijkt dat een verhoging met 10 procent het aantal reizigers met 1 procent doet afnemen in de spits", aldus een woordvoerder.

De invoering van het spitstarief zal overigens in ieder geval nog tot 2009 op zich laten wachten. Pas dan zal de chipkaart in het hele land zijn ingevoerd, en pas dan mogen de OV-bedrijven de prijzen gaan veranderen.