Subsidiëring musea tegen het licht gehouden

Icoon BinnenlandsOmdat er al een tijdje stemmen opgaan om de nationale musea gratis toegankelijk te maken, heeft het Ministerie van OCW in een recente brief aan de Kamer uit de doeken gedaan hoeveel OCW-subsidie deze musea per bezoeker ontvangen.

Uit de gegevens blijkt dat de meeste musea zwaar onder de maat presteren. Het slechtst presteert Museum Meermanno, dat slechts 12.290 bezoekers per jaar over de vloer krijgt (oftewel vijftig man per dag) tegen een gemiddelde entree van zestig cent per persoon. De subsidie per persoon komt dan ook neer op 216,40 euro. Ook het Rijksmuseum voor Volkenkunde en Museum Boerhaave, beide in Leiden, weten per bezoeker meer dan honderd euro subsidie binnen te slepen tegen een entree van respectievelijk 3,30 en 1,90 euro. Het best presterende museum is het Van Gogh Museum dat met 3,80 euro subsidie op 8,00 euro entree het minst afhankelijk is van OCW-subsidie.

De totale hoeveelheid subsidie verstrekt aan de twintig nationale musea was in 2004 150 miljoen (60% van de totale omzet) waar slechts 27 miljoen aan entreegelden tegenover stond op een totaal bezoekersaantal van 4,7 miljoen. Het volledig gratis openstellen van deze musea zou naar schatting een extra 52 miljoen kosten en slechts een half miljoen extra bezoekers (waarvan de meeste herhaalbezoekers) opleveren.

Staatssecretaris Van der Laan heeft al een tijd zware kritiek op het falen van de musea om meer en voornamelijk jongere bezoekers aan te trekken.

Met dank aan Lagging voor de herschreven submit.