Verdonk verliest opnieuw in zaak-Kalou

paddy, Baloetjuh, Sloper, calvobbes, Pieter-utd, Longmen en SykWitIt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon JustitieDe Raad van State heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie vandaag teruggefloten in de zaak rond de versnelde naturalisatie van voetballer Salomon Kalou. De minister moet opnieuw bekijken of Kalou versneld in aanmerking komt voor een Nederlands paspoort, zo besliste de Raad van State.

Verdonk wees vorig jaar meerdere malen een verzoek van Kalou om een versnelde naturalisatie te krijgen, af. De voetballer, geboren in Ivoorkust, is volgens haar te kort in Nederland (drie in plaats van vijf jaar) en nog onvoldoende ingeburgerd. Bovendien ziet zij geen uitzonderlijk Nederlands belang. De Feyenoord-spits ging echter niet akkoord en daagde Verdonk voor de rechter. De rechtbank in Rotterdam besliste in december voorts dat de minister de afwijzing onvoldoende had gemotiveerd. Verdonk stapte vervolgens naar de Raad van State. Deze heeft het hoger beroep van Verdonk vandaag dus afgewezen.

Volgens de Raad van State heeft Verdonk het verzoek van de 20-jarige Kalou onzorgvuldig voorbereid en deels ongemotiveerd afgewezen. Het rechtscollege wees er, net als de Rotterdamse rechtbank eerder, op dat er een speciale regeling voor topsporters is die ruimte biedt om een vreemdeling sneller een Nederlands paspoort te verstrekken. Verdonk sloeg bij haar beslissing onder meer adviezen van Johan Cruijff en Marco van Basten in de wind.

Het is niet mogelijk om in beroep te gaan tegen de beslissing van Raad van State. Verdonk moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen over het paspoort voor Kalou. Als dat opnieuw negatief is, kan Kalou daartegen nog ťťn keer beroep aantekenen. De algemene verwachting is echter dat het besluit van Verdonk niet nogmaals negatief zal zijn, waardoor het WK lonkt voor Kalou.

Feyenoord, Salomon Kalou en voetbalbond KNVB zijn opgelucht over de uitspraak. "De minister moet nu nog wel een nieuwe beslissing nemen, maar nu zij voor de tweede keer door de rechter in het ongelijk is gesteld, wordt erop gerekend dat haar besluit dit keer positief zal zijn", aldus een verklaring woensdag van het kamp-Kalou op de website van Feyenoord. Advocaat Kroes van Kalou denkt dat Verdonk op korte termijn een nieuwe beslissing zal nemen. "Ik heb een tevreden gevoel. We hebben definitief gelijk gekregen van de rechter en dat is altijd plezier", zo zei hij.

Ook bondscoach Marco van Basten reageerde positief: "Ik ben blij voor Salomon met deze uitspraak. Ik kijk ernaar uit met hem te gaan werken.". De bondscoach gaf eerder al aan dat Kalou zeker is van een plek in de selectie voor het WK Voetbal, dit jaar in Duitsland, als hij Nederlander wordt. Hij zou dan in actie kunnen komen tegen zijn broer Bonaventure, die voor Ivoorkust speelt.


Salomon Kalou


Zie voor meer sportnieuws FOK!sport!