Alkmaarder krijgt taakstraf voor 'zaadsletje'

Icoon Justitie"Fun. Ik ben een onderdanig zaadsletje van 19 en ik hou van spannende sms'jes." Die boodschap vergezeld van het mobiele nummer van zijn ex-vriendin plaatste een 29-jarige Alkmaarder op de 'chatbalk' van tv-zender TMF. De man, die rancuneus was wegens het verbreken van de relatie, kreeg van een rechter 40 uur taakstraf opgelegd wegens stalking.

Een eis tot schadevergoeding die de advocaat van de vrouw had ingediend werd afgewezen. De rechter stelde dat de emotionele schade 'te ingewikkeld is vast te stellen'. De vrouw, die overigens geen 19 is, was psychisch niet in orde en zat al tijdens de relatie met de Alkmaarder in therapie. Kort na de melding op TMF, inmiddels twee jaar geleden, werd ze bestookt door tientallen sms'jes en intieme telefoontjes. Het slachtoffer zegt dat haar situatie hierdoor is verslechterd. Ze ging hyperventileren, kreeg paniekaanvallen en ging antidepressiva slikken.

Zowel de dader als het slachtoffer waren niet bij de rechtszitting. Officier van justitie Klaver betoogde dat het verontrustend is dat iemand zomaar via televisie tot een dergelijke vorm van stalking kan overgaan. De rechter deelde die mening. "De chat op TMF is trouwens niet de enige vorm - denk aan internet en andere interactieve media - waarmee je met een beperkte handeling een grote groep bereikt en tot dit soort feiten kunt aanzetten. Het is de verantwoordelijkheid van de beheerders. Ze hebben al zo vaak toegezegd filters in te bouwen, maar die komen er toch nooit." Volgens TMF accepteert de zender overigens geen telefoonnummers op de chatbalk. Het nummer dat de Alkmaarder plaatste was echter gecodeerd.