Moord op Sévèke lijkt gerichte liquidatie

Louis SévèkeDe politie zal in afwachting van de eerste resultaten van het onderzoek naar de dood van de Nijmeegse politiek activist Louis Sévèke, geen informatie meer over de zaak verstrekken. ''Zodra we iets hebben, laten we dat via onze website weten'', aldus een politie-woordvoerster.

Inmiddels blijkt uit getuigenverklaringen die op internet zijn verschenen dat de moord alle kenmerken heeft van een gerichte liquidatie. Zo beweert buurtbewoner W. Claassen dat hij heeft gezien dat een man zich na het eerste schot over het neergevallen slachtoffer boog. Van korte afstand schoot deze man een tweede kogel door het hoofd van Sévèke. Daarna liep de schutter weg.

Camera's
De Telegraaf meldt vandaag dat de politie al over beelden van de schutter zou beschikken die koelbloedig, in een druk gebied met beveiligingscamera's, twee kogels in het lichaam van de activist schoot. De beelden zouden bestaan uit een weglopende schutter. Hij liep met zijn wapen in een sporttas na de schoten rustig weg. Volgens een getuige werd Sévèke in een portiek opgewacht door een Nederlandse man, met donkerblond haar met grijze lokken.

Volgens De Telegraaf kan een mogelijk motief wellicht in het criminele milieu liggen. Want buiten het feit dat Sévèke zich zeer kritisch bezighield met de werkwijze van politie, justitie en inlichtingendiensten, stuitte hij soms ook op criminele zaken. Zo ontmaskerde hij tijdens het Homerus-onderzoek een criminele infiltrant, die informatie verstrekte aan de veiligheidsdienst, maar óók zware misdrijven pleegde.

Wat in ieder geval wel zeker is, is dat Sévèke betrokken was bij meerdere lopende zaken. De afgelopen weken had hij namens cliënten tweemaal aangifte gedaan tegen politieagenten. De één beschuldigde een agent van meineed, de ander zei dat hij na zijn arrestatie was mishandeld. Ook stond Sévèke krakers bij die hun woning moesten verlaten omdat de gemeente het pand te brandgevaarlijk vond. Deze laatste zaken zijn overigens niet heel erg opmerkelijk, daar de vermoorde activist en oud-kraker zich vaker inzette als juridisch adviseur van krakers en mensen die in de clinch lagen met justitie.

Stille tocht
Er komt overigens geen stille toch voor Sévèke vanavond in Nijmegen. Familie en naaste vrienden hebben een initiatief daartoe afgewezen omdat het slachtoffer zelf helemaal niets had met dergelijke tochten.