'Zwart gat in Melkweg bewezen'

Icoon ZonnestelselChinese onderzoekers hebben woensdag bekendgemaakt dat ze bewijs hebben gevonden voor de aanwezigheid van een gigantisch zwart gat in het centrum van onze melkweg. Het object genoemd Sagittarius A zou even breed zijn als de straal van de baan van de aarde. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Zhi-Qiang Shen in het Shanghai Astronomical Oberservatory. Het bewijs werd gevonden doordat een systeem van radiotelescopen verspreid door de VS radiogolven oppikte die uit de rand van Sagittarius A leken te komen.

Volgens Christopher Reynolds van de Amerikaanse universiteit van Maryland zijn de bevindingen een bewijs dat Sagittarius A inderdaad een zwart gat is. "De observaties laten een beeld zien van het gedrag van het hemellichaam en de objecten die in het zwarte gat terechtkomen." Ook beschrijft hij de bevindingen als de volgende stap naar het bewijzen van de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Zwarte gaten onstaan als een ster bezwijkt onder zijn eigen zwaartekracht. Het resultaat is een hemellichaam dat alles om zich heen naar zich toetrekt, inclusief licht. Om die reden zijn ze ook wel de 'ultieme overwinning op de zwaartekracht' genoemd. Volgens Einstein is het mogelijk dat zwarte gaten tijd en ruimte kunnen beïnvloeden.