AustraliŽrs keren zich tegen terreinwagens

Wiel ToearegIn AustraliŽ is de kritiek op het bezit van grote terreinwagens fors toegenomen na een ongeluk waarbij de jonge dochter van een bekende sporter zwaargewond raakte. Rugbyer Phil Kearns overreed zaterdag met zijn Volkswagen V8 Touareg zijn negentien maanden oude dochter Andie op de oprit van zijn eigen huis in de buurt van Sydney.

Het ongeval is slechts ťťn incident in een lange rij. Elk jaar overlijden er in AustraliŽ dertig peuters op oprijlanen, en raken er zo'n 300 gewond. In tweederde van de gevallen zou een terreinwagen zijn betrokken. Harold Scruby, voorzitter van de Australische Voetgangersraad en een buurman van Kearns, riep automobilisten zondag op geen 'dodelijke tanks' meer te kopen. "Mensen kopen ze omdat ze denken dat ze veilig zijn, maar dat zijn ze niet", stelde Scruby. Hij vindt dat de politiek in zijn land een einde moet maken aan de gunstige belastingtarieven voor de 4x4.

Kearns had de Touareg overigens in 2003 gekregen van Volkswagen, als ťťn van de beroemde ambassadeurs van de autoproducent. "Met een vrouw en drie jonge kinderen begrijpt Phil perfect het gemak dat een SUV kan bieden", had Volkswagen destijds verklaard. De toestand van de kleine Andie is nog altijd kritiek. Volgens een woordvoerder van de lokale politie wordt er nog onderzoek gedaan naar de precieze omstandigheden van het ongeval.