'Ook mogelijke terroristen hebben rechten'

Icoon Binnenlands nieuwsDe Amsterdamse politieke partij Amsterdam Anders/De Groenen wil dat de gemeente stopt met het hinderlijk volgen en verstoren van mogelijke terreurverdachten. Burgemeester Job Cohen openbaarde vorige week in NOVA dat in Amsterdam tenminste vier verdachten van terrorisme gestalkt worden. Hij gaf daarbij toe met dit beleid op het randje van de wetgeving te balanceren.

"Dat kan dus niet. Dan kom je op een glijdende schaal", zegt raadslid Jupijn Haffmans van Amsterdam Anders. "Ik wil natuurlijk ook niet dat er terroristische aanslagen gepleegd worden, maar je moet niet uit angst je eigen rechtstaat en vrije samenleving om zeep gaan helpen. Het uithollen van privacybescherming en de vrijheid van geloof en meningsuiting worden stapje voor stapje uitgehold", meent Haffmans. Hij zal vandaag in een interpellatie in de gemeenteraad vragen te stoppen met het verstoren van burgers die geen strafbare feiten plegen of voorbereiden.

De betrokkenen worden soms aangesproken of uitgenodigd op het politiebureau. Ook benadert de politie af en toe familie, vrienden, klasgenoten of collega's van de verdachten. Verder worden ze soms op de bon geslingerd voor heel kleine overtredingen, om te laten merken dat ze in de gaten worden gehouden. Eén van de 'gestalkte' terroristen zou Jermaine W. zijn, die afgelopen vrijdag opnieuw werd opgepakt wegens betrokkenheid bij de Hofstadgroep.