Samir A. 'voorbeeldig student Chemie'

FOKwa, Pineut, static, DHFC, Electrified, Gelderland en PIM4EVER hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De afgelopen vrijdag gearresteerde Samir A. is volgens directeur techniek John van der Willik van de Hogeschool Leiden een voorbeeldig student. Op de school volgt de 19-jarige terreurverdachte de opleiding Chemie. Van der Willik: ''Hij was belangstellend en miste nooit een les. Als alle studenten dezelfde studiehouding hadden als Samir, hadden we minder studieuitval. De docenten hebben nooit iets gemerkt van de extreme denkbeelden die A. zou aanhangen. Laat staan dat hij hier recruteerde voor de jihad.''

Volgens de directeur kunnen mensen die kwaad in de zin hebben daartoe niet direct kennis opdoen tijdens de lessen: ''Het doel is mensen op te leiden tot biochemisch ingenieurs, die een positieve bijdrage leveren, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar nieuwe vaccins. Onze opleidingen bevatten geen ingrediŽnten die kunnen worden gebruikt om de samenleving te ondermijnen.'' Na het eerste jaar kunnen de studenten kiezen tussen de richtingen Chemie en Biologie en Medisch Laboratoriumonderwijs.

Video
De arrestaties van afgelopen vrijdag blijken in gang te zijn gezet doordat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een kopie van een afscheidsvideo kreeg toegespeeld. Daarin neemt Samir afscheid van zijn familie en vrienden en verwijst hij naar een 'daad' die hij verrichtte. Dit in combinatie met informatie dat Samir A. op zoek was naar automatische vuurwapens en explosieven, leidde tot het besluit in te grijpen.

Samir A's. advocaat Victor Koppe zei gisteravond in het tv-programma NOVA te verwachten dat zijn cliŽnt wederom zal worden vrijgesproken. Hij wilde niet veel zeggen, maar liet wel doorschemeren dat A. niet op de video zou staan.

De rechter-commissaris in Rotterdam verlengde gisteren het voorarrest van alle zeven terreurverdachten met 14 dagen.