Containerschip vastgelopen op Westerschelde

Art.Vandalay, Aka-Zigor en JBG1 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij Perkpolder aan de Westerschelde is vanochtend een containerschip met gevaarlijke stoffen vastgelopen. Omdat het vaartuig momenteel op het punt van breken staat, wordt de bemanning geëvacueerd. Eerder nog werd gemeld dat er ondanks scheuren in de romp geen sprake van zou zijn dat de containers te water zouden raken.

De Fowairet was onderweg van Londen naar Antwerpen toen het vermoedelijk door een technische storing vastliep op een zandbank. Omdat de kapitein niet meteen akkoord wilde gaan met een sleepcontract, ging kostbare tijd verloren. Het water begon te zakken, waardoor vlottrekken niet meer mogelijk was.

In verband met het incident is het scheepvaartverkeer over de Westerschelde helemaal stilgelegd.

Update 15:10
Inmiddels is duidelijk dat in zo'n 10% van de containers zich giftige tot zeer giftige stoffen bevinden. Het schip uit Koeweit heeft bijna 1200 containers aan boord, waarvan er meer dan 100 gif bevatten.

Het rampenplan is door de gemeente Hulst in werking gesteld. Er is voor de bevolking een speciaal informatienummer geopend (0114-389270). Maar men ziet vooralsnog geen reden om tot grootschalige evacuatie over te gaan. Wel wordt in een straal van 500 meter alles ontruimd.

Foto van het gestrande schip. En nog een hele rits foto's.